عفونت ادراری کودکان و درمان آن

بهترین درمان عفونت ادراری در کودکان

عفونت ادراری یکی از شایع ترین بیماری ها در کودکان به شمار می رود. این بیماری اغلب توسط عفونت باکتریایی یا نقص مادرزادی در دستگاه ادراری کودکان ایجاد می شود. از شایع ترین علائم این بیماری می توان به احساس تخلیه ناقص مثانه، احساس سوزش هنگام ادرار کردن، تکرر ادرار، بوی تند و تغییر رنگ ادرار اشاره کرد. اغلب عفونت های ادراری با دارو برطرف می شوند و جای نگرانی نیست. ما در این مقاله قصد داریم به روش های مختلف درمان عفونت ادراری در کودکان بپردازیم، لذا تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.

روش های درمان عفونت ادراری در کودکان

عفونت دستگاه ادراری یا عفونت ادراری در کودکان (UTI) یک عفونت باکتریایی است که قسمت هایی از سیستم ادراری را درگیر می کند. شایع ترین محل عفونت ادراری مثانه است که اغلب کودکان به دلیل توانایی پایین در رعایت نظافت شخصی به آن دچار می شوند.

اگرچه تجویز آنتی بیوتیک توسط پزشک بهترین روش درمان عفونت ادراری درکودکان است، اما روش های دیگری نیز وجود دارد که می تواند موثر واقع شود. به طورکلی، سه رویکرد دارودرمانی، درمان های خانگی و جراحی (کودکان مبتلا به نقص دستگاه ادراری) برای درمان عفونت ادراری وجود دارد که در ادامه به بررسی هریک از آن ها خواهیم پرداخت.

درمان عفونت ادراری در کودکان و نوزادان

درمان دارویی عفونت ادراری کودکان

به طورکلی داروها با هدف از بین بردن عفونت و سایر علائم عفونت ادراری کودکان تجویز می شود. بهترین داروهایی که به درمان این بیماری کمک می کنند، آنتی بیوتیک ها هستند. در بیشتر کودکان عفونت ادراری با باکتری اشریشیا کلی (E. Coli) ایجاد می شود، به همین علت برای ازبین بردن این باکتری ها آنتی بیوتیکی تجویز می کنند.

بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت ادراری کودکان

انتخاب بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت ادراری کودکان باتوجه به نوع باکتری در کودکان و نوزادان متفاوت است. اما باید به برخی نکات برای مصرف انتی بیوتیک توجه شود:

  • آنتی بیوتیک ها بر اساس الگو های مقاومت محلی انتخاب می شوند.
  • 24 تا 48 ساعت پس از شروع درمان ،کشت ادرار و آزمون حساسیت آنتی بیوتیک ها باید تکرار شوند.
  • بیشتر شیر خواران بالای 2 ماه مبتلا به پیلونفریت را می توان به صورت سرپایی با آنتی بیوتیک خوراکی درمان کرد.
  • پیلونفریت در شیر خواران با آمپی سیلین به علاوه سفوتاکسیم /جنتامایسین درمان می شود.
  • پیلونفریت در کودکان بزرگ تر با سفتر یاکسون یا سفوتاکسیم درمان می شود تا جواب آزمون حساسیت مشخص شود.
  • طول دوره درمان برای کودکان خردسال و مبتلایان به تب بدون علت در کودکان یا عفونت راجعه ادراری 10 تا 14 روز است.

سایر داروها برای کاهش علائم

علاوه بر آنتی بیوتیک، ممکن است مسکن هایی مانند استامینوفن را برای کاهش تب و درد ناشی از عفونت توصیه کنند. همچنین، در کودکانی که علاوه بر عفونت ادرری از یبوست نیز رنج می برند، داروهای ملین تجویز می شود. یبوست یک مشکل رایج در بین کودکان مبتلا به اختلال دفع ادرار یا الگوهای غیرعادی ادرار است که به دلیل هماهنگی ضعیف بین عضلات مثانه و مجرای ادرار ایجاد می شود.

توجه داشته باشید که در صورت وجود یکی از شرایط زیر به بیمارستان مراجعه نمایید:

  • کودکان که کوچکتر از 2 ماه هستند.
  • کودکانی که به درمان پاسخ نمی دهند.
  • بیمارانی که دچار استفراغ شده و داروها خوراکی را تحمل نمی کنند.
  • کودکانی که پیگیری دقیق آن ها غیر ممکن است.
درمان خانگی عفونت ادراری کودکان

بهترین درمان عفونت ادراری کودکان در خانه

کودکان مبتلا به عفونت های خفیف را می توان با راهکارهای ساده در منزل درمان کرد. بهترین درمان های خانگی برای عفونت ادراری کودکان به شرح زیر است:

1- نوشیدن مایعات فراوان

کم آبی بدن با افزایش خطرعفونت های دستگاه ادراری مرتبط است، زیرا ادرار منظم می تواند به دفع باکتری ها از دستگاه ادراری برای جلوگیری از عفونت کمک کند.

2- مصرف ویتامین C کافی

برخی شواهد نشان می‌دهند که افزایش مصرف ویتامین C می‌تواند از عفونت‌های ادراری جلوگیری کند. تصور می‌شود ویتامین C با افزایش اسیدیته ادرار و از بین بردن باکتری‌های عامل عفونت عمل می‌کند.

میوه ها و سبزیجات نیز به ویژه غنی از ویتامین C هستند، لذا می توانید از آن ها در برنامه تغذیه کودک قرار دهید. فلفل دلمه ای قرمز، پرتقال، گریپ فروت و کیوی حاوی مقدار توصیه شده روزانه ویتامین C در تنها یک وعده کودک هستند.

3- نوشیدن آب چغندر قند

نوشیدن آب چغندرقند شیرین نشده یکی از شناخته شده ترین درمان های طبیعی برای عفونت های مجاری ادراری است. البته کپسول هایی با عصاره طبیعی این سبزی وجود دارد که می توان جایگزین آن شود. یک مطالعه نشان می دهد که مصرف چغندر قند یا عصاره آن می تواند خطر عفونت های ادراری را به نصف کاهش دهد.

4- مصرف پروبیوتیک ها

پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های مفیدی هستند که وقتی از طریق غذا یا مکمل ها مصرف شوند، می توانند تعادل سالم باکتری ها را در روده کودک تقویت کنند . پروبیوتیک ها به شکل مکمل موجود هستند یا می توان آنها را در غذاهای تخمیر شده مانند کفیر، کیمچی و ماست پروبیوتیک یافت. علاوه بر این، مصرف پروبیوتیک ها به بهبود سلامت سیستم ایمنی بدن نیز کمک می کند.

کنترل عفونت ادراری کودکان
پیشگیری از عفونت ادراری کودکان

5- آموزش عادات بهداشتی سالم به کودک

پیشگیری از عفونت ادراری با انجام برخی عادات بهداشتی و حمام خوب شروع می شود. مهم است که کودک ادرار را برای مدت طولانی نگه ندارد، زیرا این مسئله می تواند منجر به تجمع باکتری شود . همچنین، به کودکان خود نحوه صحیح شستن و خشک کردن را آموزش دهید. به خصوص اگر فرزند شما دختر است، یاد دهید که از جلو به عقب دستمال بکشد. پاک کردن از پشت به جلو می تواند باکتری را به دستگاه ادراری منتقل کند و خطر عفونت ادراری را افزایش دهد.

درمان عفونت ادراری کودک با جراحی

اکثر عفونت های ادراری در کودکان با مصرف دارو و نکات ساده در منزل درمان می شود. اما گاهی اوقات ممکن است کودک برای اصلاح یک مشکل مانند نقص مادرزادی در دستگاه ادراری نیاز به جراحی داشته باشد. کودکانی که با تقص مادرزادی دستگاه ادراری متولد می شوند اغلب درگیر عفونت ادراری، انسداد یا کند شدن جریان ادرار و رفلاکس ادراری در کودکان هستند. نقایصی که باعث ایجاد این عوارض یا افزایش فشار در کلیه ها و مثانه می شوند معمولاً باید با جراحی اصلاح شوند.

چگونه می توان از ابتلای کودک به عفونت ادراری جلوگیری کرد؟

همانطور که اشاره شد، احتمال بروز عفونت ادراری در کودکان بسیار شایع است، اما خوشبختانه روش هایی برای جلوگیری از بروز این بیماری در کودکان وجود دارد. برخی از راه‌های کمک به پیشگیری این بیماری عبارتند از:

  • برای جلوگیری از ورود باکتری به مجرای ادرار در دختران بعد از استفاده از توالت از جلو به عقب پاک کنند.
  • از قرار گرفتن طولانی مدت کودکان در وان حمام خودداری کنید، زیرا می‌تواند ورود باکتری‌ها به مجرای ادرار را آسان‌تر کند.
  • یبوست شدید را در کودکان درمان کنید، زیرا می‌تواند ادرار را دشوار کرده و منجر به عفونت دستگاه ادراری شود.
  • ختنه ممکن است در نوزادان پسری که به طور مکرر UTI دارند، مفید باشد.
  • اگر کودکی نقص مادرزادی مجاری ادراری داشته باشد، پزشکان ممکن است گاهی دوز روزانه آنتی بیوتیک را برای پیشگیری از عفونت ادراری تجویز کنند.

توصیه پایانی

همان طور که در طول مقاله اشاره شد، عفونت ادراری در کودکان، به ویژه دختران بسیار شایع است. برای عفونت های خفیف درمان های خانگی مانند مصرف مایعات فراوان و غذاهای حاوی ویتامین C می تواند باشد. با این حال در صورت بروز علائم شدید این بیماری مانند تغییر رنگ ادرار، تب و استفراغ به بهترین متخصص اطفال در تهران مراجعه کنید.

مطالب مرتبط
یک پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *