وظایف متخصص اطفال
کودکان ، نعمت های بزرگی هستند که وجود آن ها به زندگی شادابی و نشاط می بخشد . این موجودات آسیب پذیر از بدو تولد نیاز به مراقبت و نگهداری دارند و باید سلامت آن ها تحت نظر باشد . حال از چه طریقی می توان از سلامتی آن ها اطمینان حاصل کرد و در صورت مشکل باید به چه تخصصی مراجعه نمود ؟ با ما همراه باشید در ادامه به توضیح بیشتر آن می پردازیم .
متخصص اطفال
در گذشته کودکان برای رفع بیماری خود به همان پزشکی مراجعه می کردند که بزرگسالان می رفتند و شاید به خاطر متخصص نبودن نتیجه مطلوب نیز حاصل نمی شد . اما با پیشرفت تکنولوژی برای کودکان نیز تخصصی جدا تعریف شد که در زمینه بیماری های کودکان اطلاعات لازم را کسب نموده است . وظایفی که برای یک متخصص اطفال خوب تعریف می شود گسترده است و در ادامه توضیح برخی بیماری مخصوص کودکان ذکر می شود :
زردی اطفال
زردی فیزیولوژیک طی 2 – 3 روز اول تولد ایجاد می شود و طی 5 تا 7 روز برطرف می شود . اگر زردی بیش از 2 هفته تداوم داشته باشد ، پاتولوژیک است . اگر بیمار مشکوک به آترزی مجاری صفراوی باشد ، مشاوره متخصص اطفال لازم است . تابلوی بالینی این بیماران به شکل طردی ، مدفوع بی رنگ ، اختلال رشد ، علایم نارسایی کبدی و افزایش فشار ورید پورت رخ می دهد .
اقدامات تشخیصی
اندازه گذاری بیلی روبین سرم
کنار گذاشتن عفونت های ویروسی و هپاتیت های ویروسی
اگر در بررسی های سونوگرافی ، شک به آترزی وجود ددارد ، یک دوره درمان با فنوباربیتال انجام و سپس اسکن هسته ای انجام می شود . اگر مواد هسته ای در روده دیده شود ، نشان دهنده باز بودن مجاری صفراوی است و آترزی رد می شود ولی اگر مواد هسته ای در کبد باقی بماند و دفع نشود و اگر در آزمایشات ” آلفایک آنتی تریپسین ” نرمال باشد تشخیص آترزی مجاری صفراوی مطرح می شود
بیوپسی سوزنی کبد از طریق پوست انجام می شود . جراحی آترزی صفراوی به نام عمل کازایی معروف است .
بیماری هیرشپرونگ
به علت فقدان سلول های گانگلیونی در شبکه اوئر باخ رخ می دهد . هر نوزادی که طی دو روز اول تولد دفع ندارد ، باید از نظر این بیماری ارزیابی شود . علاوه بر درد شکم و اتساع این بیماران وقتی TR می شوند ، خروج پر فشار مدفوع مایع بدبو اتفاق می افتد .
انوس بسته
اگر در معاینه بدو تولد ، مجرای آنوس دیده نمی شود ، تا 24 ساعت صبر می کنیم ، احتمال پیدا شدن فیستول وجود دارد . این فیستول به انجام عمل جراحی کمک می کند .
باد فتق
باد فتق یا هرنی اینگوینال به این گونه است که اگر کودک با درد شکم مراجعه نماید ، باید همانند بزرگسالان کامل باشد . حتما از نظر فتق نیز معاینه انجام شود . معمولا فتق اینکارسره اطفال قابل جااندازی می باشد . پس از جا اندازی ، بیمار بستری و جهت عمل جراحی آماده می شود . در موارد هیدروسل بدون هرنی ، تا یک سالگی صبر می کنیم ، اگر بعد از یک سالگی از بین نرفت یا اگر بعد یک سالگی ایجاد شود ، باید جراحی انجام شود . در این زمان کودک باید تحت نظر متخصص اطفال قرار گیرد . اگر سمت مقابل کودک علامتی ندارد ، نباید بدون علت اکسپلور شود . شرایط اکسپلور سمت مقابل :
1- پره ماچور بودن نوزاد
2- اینکارسره بودن فتق می باشد.
3 – 02 54 61 22 [021]
معاینه دقیق بیضه ها از نظر UDT
در اطفال همیشه باید به UDT توجه شود . اگر در حالت supine بیضه در کانال اینگونیال و قسمت فوقانی اسکروتوم بیضه لمس نمی شود ، بهتر است کودک به صورت crossed leg بنشیند و معاینه تکرار شود . اگر باز هم بیضه تشخیص داده نشد ، در زمان دیگر معاینه تکرار می شود . اگر عدم نزول بیضه ها دو طرفه رخ داده است درمان هایی که متخصص تجویز می دهد باید انجام شود و دارو مصرف گردد و اگر تا یک ماه هیچ گونه نزولی اتفاق نیفتد ، باید جراحی شود . اگر به هیچ شکلی بیضه قابل لمس نباشد ، باید لاپاراسکوپی جهت یافتن بیضه ها در داخل شکم انجام شود .
بیماری های کودکان جنبه های مختلفی دارد که در این قسمت ، بخشی از آن پرداخته شده است.