رفلاکس ادراری در کودکان
رفلاکس ادراری در کودکان چیست؟ چه عواملی باعث ایجاد رفلاکس ادراری در کودکان می شود؟ راه های پیشگیری و درمان رفلاکس ادراری کدامند؟ برای اطلاع از پاسخ این پرسش ها مطلب ذیل را بخوانید.
رفلاکس ادراری چیست؟
زمانی که ادرار در کلیه ها تولید می شود، از مسیر لگنچه و حالب جریان پیدا کرده و به مثانه ریخته می شود حرکت عکس و برگشت ادرار از مثانه به حالب و لگنچه و در نهایت کلیه را رفلاکس ادراری می نامند.این اتفاق ممکن است در یک یا درهر دو کلیه اتفاق بیوفتد.
چه عواملی باعث رفلاکس ادراری در کودکان می شود؟
اگر در محل اتصال حالب به مثانه نارسایی به وجود بیاید حرکت بر عکس ادرار از مثانه به کلیه ها رخ می دهد حرکت معکوس باعث می شود تا باکتری ها از مثانه به کلیه منتقل شوند در این صورت امکان عفونت در کلیه ها افزایش می یابد و عفونت هم منجر به آسیب دیدن بافت کلیه ها می شود برگشت ادراری باعث قطور شدن و پیچ در پیچ شدن حالب می شود.
ادراربا تصفیه شدن خون به وسیله کلیه ها تشکیل می شود. دریچه محل اتصال حالب مثانه در حالت طبیعی به صورت یک طرفه عمل می کند یعنی دستور حرکت یک طرفه ادرار از کلیه ها به سمت مثانه را صادر می کند عملکرد دریچه، مانع حرکت ادرار از مثانه به سمت کلیه ها می شود.
علائم رفلاکس ادراری
مهم ترین علامت رفلاکس ادراری بی علامتی است علی رغم عوارض بسیار شدیدی که این بیماری دارد در بیشتر مواقع علامت بالینی جدی و مشخصی ندارد ولی مهم ترین بیماری که با رفلاکس ادراری همراه می باشد عفونت ادراری است که به تشخیص به موقع و سریع رفلاکس ادراری می تواند کمک کند.
علل رفلاکس ادراری
- نقص مادرزادی:
در بیشتر کودکان علت آن نقص مادر زادی در محل اتصال حالب به مثانه می باشد البته در بعضی از کودکان وجود اختلال و بی نظمی در تخلیه ادرار می تواند از علل های رفلاکس ادراری باشد.
- زمینه ارثی:
زمینه ارثی نیز در به وجود آمدن رفلاکس ادراری مهم است کودکانی که مادر آنها سابقه بیماری رفلاکس ادراری داشته اند 50 درصد احتمال مبتلا شدن به رفلاکس ادراری در این کودکان بیشتر است.
ارتباط عفونت ادراری با رفلاکس ادراری
رفلاکس ادراری در بیشتر مواقع به دنبال عفونت ادراری توسط بهترین متخصص اطفال تشخیص داده می شود عفونت می تواند موجب آسیب رسیدن به مثانه، کلیه و یا هردو شود. 30 درصد کودکان مبتلا به عفونت ادراری، رفلاکس ادراری دارند.
علائم عفونت ادراری
- تب
- درد شکم
- درد پهلو
- دفع دردناک ادرار
- تکرر ادرار
- ادرار بد بو و سوزش ادرار
علائم عفونت ادرار در شیرخواران عمومی تر بوده و شامل:
- اسهال
- استفراغ
- بهانه گیری
- عدم وزن گیری
منبع عفونت ادراری در کودکان
منبع میکروب ها معمولا از مدفوع شیرخواران بوده و تجمع باکتری در اطراف مقعد، پرینه و ناحیه کشاله ران می تواند باعث بروز عفونت ادراری در کودکان شود.
تشخیص رفلاکس ادراری
در بعضی موارد رفلاکس ادراری قبل از تولد و دوران جنینی قابل تشخیص است، ولی معمولا در سنین 2 الی 3 سالگی تشخیص داده می شود تقریبا از هر 4 کودک مبتلا به رفلاکس ادراری 3 نفرشان دختر هستند.
رفلاکس ادراری به وسیله گرفتن عکس رادیو لوژی به نام VCUG تشخیص داده می شود.
اگر رفلاکس ادراری تایید شود انجام تست های دیگر برای تعیین میزان آسیب بافت کلیه توصیه می شود که این تست ها عبارتند از:
- معاینه فیزیکی
- گرفتن شرح حال بیمار
- بررسی های آزمایشگاهی
- رادیولوژیک
- اسکن رادیو ایزوتوپ
3 – 02 54 61 22 [021]
درمان رفلاکس ادراری
معمولا علائم این بیماری با بزرگتر شدن کودک کاهش می یابد. بین سنین 5 تا 6 سالگی معمولا بهبودی خود به خود حاصل می شود.
هدف از درمان طبی در رفلاکس ادراری پیشگیری از عفونت ادراری و آسیب کلیه می باشد. درمان طبی و غیر جراحی شامل:
- تجویز آنتی بیوتیک
- تشویق کودک برای تخلیه ی منظم ادرار
- پیشگیری از یبوست