تاخیر رشد در نوزادان
ممکن است کودک شما هم دچار تاخیر حرکتی شود ،آیا تاخیر رشد سرشتی است ؟ چه کودکانی دچار اختلالات رشدی می شوند ؟ تاخیر رشد در نوزادان به چه دلیل رخ می دهد ؟ تمامی این ها سوالاتی است که ممکن است به ذهن شما هم رسیده باشد . برای آگاهی از عوامل تاثیر گذار بر نارسایی رشد بهتر است مقاله زیر را مطالعه فرمایید .
اختلال رشد یکی از مشکلات شایع کودکان است و 5 درصد، پذیر ش کودکان در بیمارستان به ارزیابی اختلال رشد اختصاص دارد . این اصلاح برای توصیه عدم افزایش وزن با سرعت مناسب در کودکان زیر دو سال به کار می رود . اختلال رشد با سر نزولی دو خط در نمودار رشد مشخص می گردد . اختلال رشد باید به دقت ارزیابی ،کنترل و پیگیری شود تا از عوارض تکاملی در دو سال اول زندگی پیشگیری شود .
3 – 02 54 61 22 [021]
عوامل خطر اختلال رشد
در فرزندان خانواده های با سطح پایین اقتصاد –اجتماعی ،مشکلات طبی یا اجتماعی پیچیده و در فرزندان والدین دچار اعتیاد ،شایع تر است . علل روانی – اجتماعی شایع تر از اختلالات ارگانیک است . نارسایی در وزن گیری (وزن نوزاد نارس )به میزان کافی (در کودکان کوچک تر از 2 سال ).طیف وسیعی از بیماری ها ممکن است با اختلال رشد تظاهر کنند مثل سندرم های ژنتیکی (مانند پرادرویلی)،اختلالات متابولیک (نقایص متابولیسمی نوزادان ،اسید وزتوبولر کلیوی )،اختلالات غددی (مثل ریکتز،کم کاری تیروئید )،اختلالات سو جذبی (مثل بیاری سلیاک ،فیبروزکیستیک )،شرایطی که نیاز به انرژی را در بدن افزایش می دهد (مثل اختلالات مادرزادی قلب ،عفونت های مزمن )و نقایص ساختمانی (مثل رفلاکس در نوزادان ،فیستول تراکئوازوفاژیال)
تظاهرات بیمار در زمان نارسایی رشد منحنی رشد به طور تیپیک در مورد وزن افقی شده و در مورد قد کاهش رشد داشته و در مورد قطر سر به طور نسبی نرمال است .
خستگی و تحریک پذیری شایع می باشد .
کاهش چربی زیر جلدی ،لاغری اندام ها و باسن و چهره مضطرب شایع است .
ادم ممکن است در مواردی که دچار سو تغذیه شدید انرژی –پروتئین هستند ،دیده شود .
تشخیص های افتراقی
سرپرستی ناکافی یا بی توجهی (که اختلال رشد روانی –اجتماعی نامیده می شود . )
کوتاهی قد ژنتیکی
کاهش رشد به علت مسائل زنتیکی
واریانت طبیعی
ارزیابی تشخیصی تاخیری رشد در نوزادان
• شرح حال و معاینه دقیق شامل مسائل اجتماعی و رفتاری – تکاملی و تغذیه ای
• بررسی و سنجش مرتب میزان رشد و بررسی و تحلیل نمودار رشد کودک
• شمارش تعداد سلول های خونی جهت بررسی کم خونی در کودک ،لکوسیتوز یا لکوپنی که ممکن است نشانه های بدخیمی ،عفونت مزمن ،تماس با سموم یا بیماری های روماتوئیدی باشد .
• BUN وCr تست های ادراری جهت رد کردن بیماری های گلومرولار (هماچوری /پروتئینوری )،دیابت ملیتوس (گلوکوزوری )و عفونت های مزمن سیستم اداری (پیوری )هستند .
• بررسی مدفوع باید شامل سنجش چربی و مواد احیا کننده در مدفوع (اختلالات سو جذب )و تست واکنش های التهابی ،آلرژی کودکان به غذا یا پروتئین شیر شود .
• آزمایش الکترولیت ها ،دی اکسید کربن ،پیرووات ،لاکتات و سطح آمنیوم خون جهت غربالگری اختلالات متابولیک ،اسید های ارگانیک و همین طور اسید های آمینه سرم و ادرار باید انجام گیرند .
• سطح پروتئین تام ،آلبومین و ویتامین های محلول در چربی نشان دهنده وضعیت تغذیه ای فرد است .
درمان و کنترل بیماری نارسایی رشد
مشاوره تغذیه کامل نزد متخصص اطفال
محاسبه کالری توسط متخصص اطفال
جذب کافی کالری ها ،چربی ،ویتامین ها و مواد معدنی
توصیه هایی جهت تغییر رژیم غذایی کودکانی که دچار بیماری های ارگانیک هستند .
آموزش والدین و مشاور تغذیه ای
درمان اختلالات خاص به وسیله متخصص مربوطه
مشاوره و ارائه راه حل مناسب جهت مسائل اجتماعی و اقتصادی خانواده
پیش آگهی و عوارض
تشخیص زودرس اختلال ارگانیک می تواند از وخیم شدن حال کودک جلوگیری و پیش آگهی را در دراز مدت بهتر کند .
اختلال رشد بر اثر مسائل روانی – اجتماعی می تواند به علت مقاومت والدین بسیار مشکل درمان شود .برای رشد و تکامل کافی مغز باید اختلال رشد در دو سال اول زندگی درمان شود .
عدم درمان مناسب توسط متخصص اطفال می تواند در دراز مدت منجر به عوارض رفتاری ،رشدی و شناختی شود .
برخی مطالب مفید در سایت دکتر فرجی متخصص اطفال خوب در شمال تهران
با تشکر مدیریت سایت دکتر فرجی متخصص اطفال