تاثیر زردی بر مغز نوزادان
اکثر نوزادان وقتی به دنیا می آیند دچار زردی می شوند و گاهی می توان از روی رنگ زردی که برروی چهره آن ها نمایان است متوجه شد. اما بسیاری از والدین نگران اند که مبادا این میزان از زردی برای فرزند دلبند شان خطر آفرینی کند، اما برخی از پزشکان معتقدند میزان کمی از زردی به حدی نرمال است و جای نگرانی ندارد اما این که میزان و درصد زردی نوزاد چقدر است صرفا با یک معاینه فیزیکی ساده میسر نمی شود باید به صورت بالینی تشخیص صورت بگیرد.
در ادامه این نوشتار به چیستی و ماهیت این عارضه بر کودکان می پردازیم و سعی می کنیم اطلاعات مفیدی در اختیار شما مخاطبین عزیز قرار دهیم تا بیشتر در این خصوص آگاهی داشته باشید و بدانید که این موضوع تا چه حد جدی است و می تواند جان نوزاد تان را به خطر بیاندازد.
زردی نوزادان
اگر بخواهیم به صورت ساده بیان کنیم، زردی که در بر روی پوست اغلب نوزادان جلوه گر می شود، زمانی اتفاق می افتد که ماده شیمیایی به نام بیلی روبین در خون کودک ایجاد شده است. در دوران بارداری کبد مادر بیلی روبین را برای جنین از بین می برد، اما بعد از تولد کبد نوزاد است که چنین وظیفه ای دارد و باید بیلی روبین را از بدن خارج کند. در بعضی از نوزادان ممکن است کبد به اندازه کافی رشد نکرده باشد که توانایی انجام چنین کاری را داشته باشد، به همین خاطراست که وقتی بیلی روبین در خون کودک تازه ایجاد و زیاد می شوند، رنگ پوست و سفیدی چشم نوزاد ممکن است زرد به نظر برسد، به این تغییر ایجاد شده در بدن نوزاد “زردی” می گویند.
زردی به ویژه در نوزادان نارس شایع است، پسرانن نیز بیشتر از دخترانبه این عارضه مبتلا اند. این بیماری ممکن در هفته اول زندگی نوزادان ظاهر شود.
نشانه های وجود زردی در نوزادان
زردی معمولاٌ ابتدا در روی صورت ظاهر می شود و سپس با افزایش سطح ماده بیلی روبین به سینه، شکم، بازو و پا ها می رود.
در برخی از موارد هم سفیدی چشم ها هم به رنگ زرد در می آیند. این در حالی است که تشخیص ظاهری زردی در نوزادانی که پوست سبزه یا تیره تری دارند دشوارتر است و پزشک از طریق انجام آزمایش خون و بررسی سطح بیلی روبین خون در کودک، زردی را تشخیص می دهد.
سایر علائم زردی نوزادان عبارت اند از:
- ناتوانی کودک در شیر خوردن یا بی خوابی
- میزان دفع و ترشحات نوزاد به اندازه ای که باید باشد، نیست.
- کودک مدام بی قراری می کند و ممکن است گریه های طولانی داشته باشد.
- ساختار فیزیکی بدن کودک تغییر می کند و قوسی شکل می شود.
چه عواملی در پدید آمدن زردی موثر است؟
همانطور که گفته علت اصلی در نوزادان وجود ماده ای به نام بیلی روبین در خون که یک محصول زباله به حساب می آید و هنگام تجزیه گلبولهای قرمز ایجاد می شود که به طور طبیعی باید از طریق کبد اتجزیه شوند و سپس با مدفوع از بدن خارج شود.
هم چنین زردی نوزاد می تواند از شیر مادر هم ایجاد شود، به این صورت که مواد موجود در شیر مادر در فرآیند دفع و خروج ماده بیلی روبین از بدن اخلال ایجاد می کنند.
سایر عوامل تاثیر گذار بر میزان زردی نوزاد شامل موارد زیر می شوند.
- نارسای های کبد
- کم خونی
- بیماری سفالوماتوما که از زایمانی دشوار در بدن نوزاد پدید می آید باعث خونریزی در زیر پوست نوزاد می شود.
- انسداد در مجرای صفرا یا روده نوزادبه طور مادرزادی
- وجود عفونت های باکتریای یا ویروسی در بدن کودک
- کم کاری غده تیروئید
تشخیص زردی در نوزادان چگونه صورت می گیرد؟
به پزشک متخصص مراجعه می کنید و میزان ماده بیلی روبین در خون کودک از طریق آزمایش یا با ابزار مخصوص بر روی سر کودک ارزیابی می شود. با پیشرفت علم و اختراع دستگاه های تشخیصی فراوان در زمینه های مختلف پزشکی اما با این حال باز هم همان نمونه گیری از پاشنه پای کودک بهترین روش تشخیصی برای زردی کودک محسوب می شود.
البته معمولاٌ مقدار این ماده در نوزادان 3-5 روزه بیشتر است.
درمان زردی در نوزادان
برخی از گزینه های درمانی زردی نوزاد را دراختیارتان قرار می دهیم،
درمان با اشعه، به این صورت انجام می شود که نوزاد درون تونلی از اشعه ماورابنفش قرار می گیرد، این اشعه ساختار های مولکولی بیلی روبین را دست کاری می کند تا از طریق مدفوع از بدن نوزاد دفع شود.
هم چنین می تواند در مواردی که با این روش درمان نشوند، عمل تزریقی ماده ای در خون انجام می شود که موجب افزایش سطح پروتئین در خون می شود و گلبول های قرمز نوزاد را تقویت می کنند.
3 – 02 54 61 22 [021]
عوارض زردی در نوزادان
هنگامی که زردی در بدن نوزاد به بیش از اندازه طبیعی خود برسد و درمان نشود، می تواند نوعی آسیب به مغزی وارد کند که باعث فلج مغزی آتروئید و کاهش شنوایی شود. هم چنین این آسیب مغزی می تواند باعث ایجاد مشکلی در بینایی و اخلال در رشد دندان های کودک شود. در برخی از موارد نیز مشاهده شده است که می تواند باعث بروز ناتوانی و عقب ماندگی های ذهنی شود. در مواردی بسیار نادر هم مشاهده شده است این آسیب های مغزی و زردی بیش از حد ممکن است به مرگ نوزاد منجر شود. تشخیص زودرس و مدیریت زردی می تواند از ایجاد چنین آسیب های مغزی جلوگیری کند. مواردی که گفته شده است را می توان از تاثیر زردی بر مغز نوزادان دانست.
پیشگیری از زردی نوزاد چگونه ممکن است؟
بهترین راه جلوگیری از ابتلا به زردی در نوزادان، تغذیه مناسب مادر و کودک می باشد، بدین گونه که نوزادان در طول روز باید حداقل 8 مرتبه از شیر مادر تغذیه کنند.
نتیجه گیری
در آخر اینکه به مطالب مطرح شده در این نوشتار دقت کنید و هم چنین می توانید برای جلوگیری از ابتلا نوزادان تان به زردی از راه کاری های پیشگیرانه مذکور استفاده کنید.
زردی یک بیماری مرگ بار شایع نیست اما برای والدین نگران کننده تلقی می شود.