آلرژی در کودکان می تواند به دلایل مختلفی دیده شود، تحقیقات انجام شده حاکی از آن است که کودکان روستایی بیشتر در مقابل ویروس ها و گرد و غبار مقاوم هستند، زیرا در محیط زندگی خود با انواع و اقسام ویروس ها در تماس می باشند. آلرژی در کودکان می تواند سبب بروز ابتلا به عفونت گوش و سینوزیت شود. اگر والدین با اقدامات زود هنگام خود بتوانند آلرژی را کنترل کنند می توانند احتمال بروز عفونت های چرکی در گوش و سینوزیت را تا حد ممکن کاهش دهند.
علائم اصلی بیماری سینوزیت
- گرفتگی بینی
- سر درد
- عفونت
- درد و تورم سینوس ها
- وجود ترشح در ته حلق
کودکان استریل، بیشتر دچار آلرژی می شوند !
طبق تحقیقات انجام شده می توان گفت که کودکانی که سن آن ها کمتر از یک سال است و در خانواده هایی زندگی می کنند که رسیدگی به آن ها با حساسیت بالایی انجام می شود، بیشتر در معرض ابتلا به انواع آلرژی هستند.
راه هایی برای دوری از آلرژی ها
شیر مادر بیشترین محافظت را برای جلوگیری از پیشرفت آلرژی به کودک می کند زیرا به قوی شدن سیستم ایمنی کودکان کمک می کند. اگر کودک واقعا دچار تب تابستانه شد، او ر ا در منزل نگه دارید، درها و پنجره ها رابسته نگه دارید و به سرعت او ر ا بنشانید.
در این صورت در مدتی حدود 15 دقیقه متوجه می شوید که او احساس بهتری دارد. کنار ساحل یکی از مکان هایی است که خطر ابتلا به تب تابستانی در آن بیشتر است همچنین بهتر است از سبزه ها دوری کنید. لباس های خنک و کتان از عرق سوز شدن کودک جلوگیری می کند.
در 95 در صد از موارد گرده افشانی گیاهان موجب بروز آلرژی شایع تب تابستانه در سال های اولیه زندگی می شود، بد نیست بدانید فصل گرده افشانی معمولا از اوایل خرداد ماه تا اواخر شهریور است.
مواد غذایی آلرژی زا
تخم مرغ، شیر، بادام زمینی، سویا، اجیل، ماهی، میگو و توت فرنگی بسیار حساسیت زا هستند. حتما از پزشک کودک خود بپرسید که در زمان خوراندن این مواد برای اولین بار به کودک، چه مواردی را باید رعایت کنید.
- کودکانی که والدین آن ها حساسیت غذایی دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری هستند. لذا در موقع خوراندن موادی که به آن ها آلرژی دارید، موارد احتیاط را رعایت کنید.
- اگر کودکتان به برخی مواد غذایی حساسیت دارد، حتما به پزشک اطلاع دهید. پزشک اطفال ممکن است تست آلرژی تجویز کند. این تست مشخص می کند که چه نوع مواد غذایی منجر به بروز حساسیت در کودک شما می شوند.
- بعضی علائم حساسیت غذایی تهدید کننده حیات کودک می باشند. حتما علائم مذکور را در نظر داشته و جوانب احتیاط را رعایت کنید .
اصول بهداشتی در تهیه و نگهداری غذای کودک
دستگاه گوارش کودک بسیار حساس است و با کوچکترین آلودگی، ممکن است دچار اسهال شود و در نتیجه کودک ممکن است، در معرض خطر سوء تغذیه قرار گیرد. بنابراین باید در هنگام تهیه و نگهداری و دادن غذا به شیر خوار اصول بهداشتی را کاملا مراعات نمود .
راه های موثر برای شناخت آلرژی های غذایی کودک
- وقتی یک غذای جدید را به کودک می دهید، حداقل تا سه روز بعد از آن غذای جدید دیگری به او ندهید تا واکنش بدن کودک را به همان نوع جدید بسنجید.
- به علائمی مانند سرفه، عطسه، کهیر زدن، تهوع، گاز های دفع شده، ورم پوست و اگزما در کودک توجه کنید. این موارد از علائم شایع حساسیت غذایی می باشد.
- اگر کودکتان با مشکل تنفسی مواجه شد و یا علائم دیگری مانند ورم و قرمزی صورت و لب دارد و یا تهوع و اسهال بعد از صرف غذا پیدا کرد، حتما با اورژانس تماس بگیرید.
- برای اولین بار که ماده غذایی جدیدی را به کودک می دهید توجه داشته باشید که آلرژی غذایی ممکن است در دو زمان رخ دهد :
برخی غذاها بلافاصله پس از خوردن، سبب بروز آلرژی غذایی می شوند. بر خی غذاها 1 یا 2 ساعت بعد از خوردن، سبب بروز آلرژی غذایی می شوند.
- به محض بروز یکی از علائم بالا ،به پزشک متخصص اطفال خود مراجعه کنید. به کمترین علائم هم توجه کنید و آن را جدی بگیرید.
- اگر کودکتان با مشکل تنفسی مواجه شد ،حتما با اورژانس تماس بگیرید. اگر علائم دیگری مانند ورم و قرمزی صورت و لب د ارد و یا تهوع و اسهال بعد از صرف غذا پیدا کرد، حتما با اورژانس تماس بگیرید، زیرا در برخی موارد این علائم در مدت زمان کوتاهی، راه تنفس کودک را مسدود می کنند و ممکن است حتی منجر به مرگ کودک شود.
آلرژی های غذایی
آلرژی های غذایی به یکی از مواد غذایی مانند شکر، شکلات، تخم مرغ، گندم، رنگ ها، طعم دهنده ها، افزودنی ها و ذرت می توانند باعث بروز نشانه هایی از بیش فعالی شود که در حال حاضر حذف این مواد از برنامه غذایی کودک آسان نیست زیرا به راحتی در دسترس کودکان است. سوسیس و کالباس، اختلالات موجود در کودکان بیش فعال را تشدید می کند.
می توانیم این مواد غذایی را تا 2 هفته حذف کنیم بعد از 2 هفته هر 2 روز درمیان، هر کدام را به غذای کودک اضافه کنیم. به وسیله حذف کردن این مواد از برنامه غذیی و بازگرداندن آن بعد از مدتی می توانید تشخیص دهید که کودک به کدامیک حساسیت دارد.
علائم آلرژی در کودکان
- راش پوست یا کندو (درماتیت آتوپیک یا اگزما)
- تنفس دشوار (آسم)
- عطسه، سرفه، آبریزش بینی یا خارش چشمان
- ناراحتی معده
اگر فکر می کنید فرزند شما آلرژی دارد، یک قرار ملاقات برای دیدن یک متخصص کودکان بگذارید و پیگیری کنید که علائم کودک شما چگونه نمایان می شوند و کوچکترین علائم را جدی بگیرید .
رینیت آلرژیک (تب یونجه)
رینیت آلرژیک را می توان از شایع ترین علائم بیماری آلرژی در کودک دانست. علائم عبارتند از آبریزش بینی و خارش، عطسه، قطره پس از زایمان و گرفتگی بینی. کودک مبتلا به آلرژی ممکن است دارای خارش، آبریزش، قرمزی چشم و مشکلات گوش های مزمن باشد. لازم به ذکر است که رینیت آلرژیک باعث تب نمی شود.
گرفتگی بینی
آلرژی شایع ترین علت احتقان مزمن بینی در کودکان است. گاهی اوقات کودک درهنگام خواب نمی تواند از راه بینی نفس بکشد و مجبور است که برای تنفس از دهان کمک بگیرد. همین امر موجب می شود که کودک خواب آرامی نداشته باشد. اگر تراکم و تنفس دهان بدون درمان باقی بماند، می تواند بر رشد دندان ها و استخوان های چهره تاثیر بگذارد. درمان زودرس آلرژی هایی که سبب گرفتگی بینی می شود از بروز این مشکلات جلوگیری می کند.
عفونت گوش
آلرژی باعث التهاب گوش می شود و ممکن است تجمع مایع ایجاد کند که می تواند عفونت گوش و کاهش شنوایی را افزایش دهد. آلرژی می تواند موجب آسیب شنوایی و همچنین خارش، ظاهر شدن و پر شدن گوش شود. هر کس که این علائم را داشته باشد باید به متخصص آلرژی برای بررسی و شروع درمان مراجعه کند.
حساسیت غذایی
شایع ترین آلرژی در کودکان به بادام زمینی و شیر می باشد. دیگر عوامل مکرر دیده شده شامل تخم مرغ، ماهی، صدف و میگو، سویا، گردو و گندم است. کودکان اغلب آلرژی به شیر، تخم مرغ، سویا و گندم دارند.
والدینی که کودک آن ها مبتلا به آلرژی غذایی می باشد باید از احتمال آنافیلاکسی آگاه باشند، آنافیلاکسی می تواند سبب کاهش ناگهانی فشار خون شود و بدن را دچار شوک کند. به همین علت، برای اکثر کودکان مبتلا به آلرژی غذایی، اپی نفرین (آدرنالین) تجویز می شود.
آلرژی و مدرسه
مدرسه کودک شما باید از ابتلا کودک به هر نوع آلرژی مطلع شود. اگر کودک شما آسم یا آلرژی شدید داشته باشد، یک نسخه از برنامه اقدام کودک خود را به پرستار مدرسه یا دفتر اداری ارسال کنید. همچنین در موارد اضطراری، در مورد دسترسی به داروهای فرزندتان از جمله اپی نفرین (آدرنالین) صحبت کنید.
- حیوانات خانگی مدرسه: حیوانات خزدار در مدرسه ممکن است برای کودکان آلرژیک، مشکلاتی ایجاد کنند. اگر کودک شما دارای علائم آلرژیک یا علائم آسم باشد می تواند وجود حیوان های خز دار در مدرسه سبب تشدید این علائم در کودک شوند.
- آسم و تربیت بدنی: تربیت بدنی و ورزش بخش بزرگی از فعالیت های در مدرسه برای کودکان است. داشتن آسم به معنای از بین بردن این فعالیت ها نیست. کودکان مبتلا به آسم و سایر بیماری های آلرژیک باید بتوانند در هر ورزش شرکت کنند. علائم آسم در حین ورزش ممکن است کنترل ضعیف را نشان دهد، بنابراین اطمینان حاصل کنید که کودک شما به طور منظم داروهای کنترل آسم را مصرف می کند. اغلب داروهای تجویز شده توسط یک استنشاق قبل از ورزش برای کنترل علائم تجویز می شود.
- تحریک گرد و غبار: در مدرسه، کودکان مبتلا به مشکلات آلرژیک ممکن است،برای دوری از گرد و غبار مجبور به دوری کردن از تخته سیاه شوند.
در واقع می توان گفت آلرژی زمانی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن شما به مواد موجود در محیط (آلرژن ها) واکنش نشان دهد که به طور معمول می تواند برای بسیاری از مردم بی ضرر باشد .
آلرژن وارد بدن می شود و سیستم ایمنی کودک شما به آن واکنش نشان می دهد. این واکنش باعث آزاد شدن هیستامین می شود. هنگامی که هیستامین به داخل بدن آزاد می شود، می تواند علائمی مانند خارش یا تورم پوست را ایجاد کند.
واکنش های خفیف، متوسط و حتی شدید آلرژیک شایع است، اما مرگ ناشی از واکنش های آلرژیک نادر است. مرگ و میر معمولا ناشی از تاخیر در فردی است که داروهای نجات دهنده را دریافت می کند.
تست برای آلرژی
اگر فکر می کنید فرزند شما ممکن است آلرژی داشته باشد، تشخیص امری مهم می باشد . برای شروع این فرآیند، می توانید با پزشک خانواده خود صحبت کنید که می تواند برای آزمایش های زیر شما را به یک متخصص آلرژیک یا ایمونولوژیست (یک پزشک با آموزش تخصصی در بیماری های آلرژیک) ارجاع دهد:
آزمایش Skin-Prick: یک مقدار کوچک از آلرژن های مشکوک را روی پوست کودک قرار می دهند. سپس متخصص آلرژی پوست کودک شما را با یک دستگاه کوچک مورد بررسی قرار می دهد .
آزمایش خون: آزمایش آنتی بادی IgE اختصاصی با سرم از خون کودک شما استفاده می کند تا بررسی شود که آیا حساسیت به آلرژن های خاصی در کودک وجود دارد یا خیر.
ممکن است والدین مجبور باشند برای انجام آزمایشات و تست های آلرژی نیاز به وقت و هزینه داشته باشند نگران نباشید این هزینه و زمان برای ایمن نگه داشتن کودک شما از الزامات می باشد.
درمان واکنش های آلرژیک
نحوه درمان یک واکنش آلرژیک بستگی به واکنش شدید آن دارد. اگر فرزند شما دچار تنفس در هنگام واکنش آلرژیک (آنافیلاکسی) باشد، درمان باید هر چه سریعتر انجام شود .
آنتی هیستامین ها
اگر فرزند شما واکنش آلرژیک خفیف تا متوسط داشته باشد مانند بثورات پوستی، دهان اندام یا تورم، یک دوز آنتی هیستامین (در صورت قرص یا شربت) برای کودک مناسب است.
در واقع، داشتن یک شربت آنتی هیستامین در کیت کمک های اولیه در خانه شما، یک ایده خوب است. بعضی از آنتی هیستامین ها می توانند باعث ایجاد خواب آلودگی کودک شما شوند که ممکن است به آنافیلاکسی شبیه باشد و معلوم شود که واکنش فرزند شما چگونه است.
درمان های دیگر برای آلرژی
بسته به نوع واکنش های آلرژیک کودک شما ممکن است نیاز به درمان های دیگر داشته باشد. به عنوان مثال، اگر او اگزما داشته باشد، ممکن است نیاز به کرم کورتیکواستروئید یا پماد باشد. درمان های آسم شامل استنشاقی مانند ونتولین یا آسمول می باشد. اگر کودک شما یک حمله شدید آسم داشته باشد، با اورژانس تماس بگیرید. در نتیجه نیاز است برای شناسایی و درمان آلرژی در کودکان حتما با پزشک مشورت کنید.
کودکان مبتلا به حساسیت
آلرژی یا حساسیت، در حقیقت واکنش قسمتی از سازه دفاعی بدن انسان نسبت به برخی مواد طبیعی یا مصنوعی می باشد. روش زندگی و سابقه خانوادگی از مهمترین دلایل بروز آلرژی می باشد .
در معرض آلودگی هوا، دود سیگار و غذاهای صنعتی بودن باعث بروز و تشدید آلرژی می گردند. تزریق دارو های دارای کورتیکوستروئید مانند بتامتازون،دگزامتازون،هیدروکورتیزون و… برای بیمار مبتلا به واکنش حساسیتی مضر و خطرناک بوده و باعث می شود تا در حمله آلرژیک بعدی شدت بیماری بیشتر شود.
بهترین روش بهبود آلرژی پرهیز از تماس با مواد حساسیت زا (آلرژن ) و استفاده از ضد حساسیت های موضعی و خوراکی است.
دستورالعمل رفتاری برای کودکان مبتلا به حساسیت (آلرژی)
اگر دچار واکنش های پوستی یا ریوی حساسیتی هستید تا مدتی از موارد ذیل پرهیز کنید :
- میوه های : کیوی،موز،توت فرنگی،شاتوت،خربزه،هندوانه
- سبزیجات : گوجه فرنگی
- خوراکیهای دیگر: سوسیس،کالباس،چیپس، پفک،آجیل بوداده، سس قرمز،بستنی رنگی، شکلات، کاکائو، پیتزا، ساندویچ های پر سس و ادویه، آب میوه های دارای رنگ های صناعی
- مقابل باد مستقیم کولر به خصوص کولر های آبی
- حضور در محلی که جارو میزنند (برقی یا دستی )
- در معرض دود سیگار، پیپ، قلیان و… بودن (حتی اگر کسی به تازگی سیگار کشیده در تماس با فرد بیمار قرار گیرد، مضر است.)
بهتر است اینگونه بیماران از لباس های نخی و بدون پرزاستفاده کنند، بالش ضد حساسیت زیر سر بگذارند و در مواقعی که باد و طوفان است یا در مناطقی که هوا آلوده است از ماسک های صورت استفاده نمایید
اقای دکتر سلام خسته نباشید . دختر 5 سالم مدام آبریزش بینی داره . دلیلش چی می تونه باشه ؟ سرما خورده هم نیست اما آبریزش بینی داره چیکار کنم ؟