لوزه ها و آدنوئید های بزرگ در کودکان ممکن است به دلیل عفونت ها ایجاد شوند ، در مواردی نیز ممکن است کودک به طور طبیعی لوزه سوم داشته باشد .
پیشرفت لوزه سوم می تواند علائمی مثل :
- دشواری تنفس یا بلع
- گلودرد
- گاهی اوقات عفونت گوش
- سینوس
- و آپنه خواب را ایجاد کند.
تشخیص لوزه سوم در کودکان ،باید توسط متخصص اطفال صورت گیرد، متاسفانه برخی از والدین ،بی اشتهایی در کوئک ، عفونت های مکرر گوش و یا سرماخوردگی های پی در پی در کودک را دلیل بر وجود لوزه سوم می دانند. درمان و تشخیص لوزه سوم در کودکان باسد توسط متخصص اطفال و با بررسی ها و معاینات لازم انجام شود تا بهترین راه کار درمانی برای کودک انتخاب شود .
لوزه ها در دو قسمت از بافت لنفاوی در هر دو طرف گلو قرار دارد .آدنوئید ها مجموعه ای از بافت های لنفاوی هستند که ممکن است در کمک به عفونت بدن مبارزه کنند. آنها باکتری ها و ویروس ها را از طریق گلو به دام می اندازند و آنتی بادی تولید می کنند. لوزه ها و آدنوئید ها در کودکان 2 تا 6 ساله بزرگتر می باشد .
درمان بزرگی لوزه سوم
در مرحله اول بعد از بررسی های لازم دکتر فرجی متخصص اطفال وجود لوزه سوم را تشخیص می دهند ،با توجه به بزرگی و شدت عارضه راه کار درمانی انتخاب می شود . در مواردی که تشخیص به موقع صورت گرفته باشد و مدت زمان طولانی از وجود لوزه سوم نگذشته باشد ،می توان با کمک تجویزات متخصص اطفال و درمان دارویی از پیشرفت جلوگیری کنیم .
اما در مواردی که لوزه سوم به حد قابل توجهی پیشرفت کرده باشد ،به طوریکه سبب بروز مشکلات تنفسی در کودک گردد ،درمان با کمک جراحی برای از بین بردن لوزه سوم به والدین پیشنهاد می گردد .
درمان لوزه سوم بدون جراحی
از آنجای که ممکن است کودکان در درمان با استفاده از جراحی دچار استرس شوند ،راهکار درمانی دیگر نیز وجود دارد که درمان لوزه سوم در کودکان را بدون خونریزی و با حداقل عوارض انجام داد . استفاده از امواج رادیوفرکانس روشی است که بدون بیهوش کردن کودکان و خونریزی برای درمان لوزه سوم کاربرد دارد .
درمان لوزه سوم در کودکان
تشخیص دقیق، اساس درمان صحیح است. اگر متخصص اطفال تشخیص دهد که مشکل از لوزه سوم است ابتدا بزرگی لوزه را برحسب شدت و علائم آن درجه بندی می کند. در صورتی که در کودک این علائم تازه شروع شده باشد، پزشک با درمان های دارویی جلوی رشد این عارضه را خواهد گرفت تا شدت پیدا نکند.
در کودکانی که لوزه بیش ازاندازه بزرگ شده باشد و راه تنفسی را مخدوش کرده است؛ متخصص اطفال شاید راه جراحی را برای درمان برگزیند. البته باید بگوییم که درمان هایی هم هستند که نه دارویی و نه جراحی هستند و متخصص ممکن است که گروهی از کودکان را بدون این عوامل از شر لوزه رها نماید. در این گونه کودکان گاهی بدون نیاز به بیهوشی و با استفاده از امواج رادیوفرکانس حجم لوزه را کم خواهد نمود، از جمله مزایای این روش نداشتن خونریزی و هیچ گونه تخریبی به بافت ها خواهد بود. کودک نیز استرس و اضطرابش نسبت به اتاق عمل و جراحی از بین می رود و عمل جراحی لوزه سوم به حداقل خواهد رسید.
چه زمانی جراحی ضروری است؟
در صورتی که لوزه بزرگ شده باشد و راه تنفسی را برای کودک سخت کرده است به طوری که با درمان های دارویی کنترل نشود، جراحی دنوئیدکتومی لوزه سوم برای بیمار تجویز خواهد شد. اگر متخصص این علائم را در کودک مشاهده نماید بلافاصله جراحی را برایش توصیه خواهد نمود که عبارتند از:
- عفونت های مکرر
- آپنه انسدادی خواب
- عفونت های مکرر سینوزیت
- عفونت گوش، مایع گوش میانی و کاهش شنوایی
- دشواری در تنفس
اگر عفونت های مکرر به عفونت های سینوزیت و گوش منجر شود، برداشتن لوزه کودک اهمیت فراوانی پیدا خواهد نمود. در صورتی که عفونت مایع گوش داخلی موجب کاهش شنوایی گردد، هوشیاری بیمار کم شده و موجب عفونت گوش میانی می شود. در نتیجه زمان عمل جراحی لوله گوش هم زمان با آدنوئیدکتومی خواهد شد اما اگر کودک دارای لوزه باشد، آن را نیز با عمل حذف خواهند نمود.
شایان ذکر است که بگوییم که تانسیلکتومی همراه با آدنوئیدکتومی از جمله عمل های شایعی است که برای اطفال انجام می گیرد.
چه اتفاقی درعمل لوزه سوم رخ خواهد داد؟
هرچقدر جراحی راحت و بدون ترس باشد، کودکان می توانند با آرامش دادن به کودکشان او را دلداری دهند و را برای عمل آماده نمایند.
در طول جراحی آدنوئیدکتومی ممکن است که:
بیمار مواد بیهوشی را دریافت نماید، تا متخصص بتواند به بهترین نحو کارش را انجام دهد.
فرد در این پروسه 20 دقیقه به خواب خواهد رفت.
متخصص اطفال یا جراح از طریق دهان به لوزه دسترسی پیدا خواهد نمود و نیازی به برش پوست پیدا نخواهد کرد.
لوزه برداشته خواهد شد و خونریزی را کنترل خواهد کرد.
سپس کودک را به اتاق ریکاوری و بعد از آن به بخش منتقل می کنند.
ممکن است که بیمار جهت مراقبت بیشتر یک شب را در بیمارستان بستری نمایند.
با تشکر مدیریت سایت دکتر فرجی متخصص کودکان و نوزادان
در صورت برداشتن لوزه سوم ایا مشکلات در کوتاه مدت یا دراز مدت برای کودک وجود دارد