بیماری قلبی کودکان یکی از دلایل شایع مراجعه والدین ،به متخصص اطفال می باشد . از هر صد کودک یکی از آن ها مبتلا به بیماری های قلبی است و می توان گفت بیماری های قلبی شیوع قابل توجهی دارند . خوشبختانه امروزه با توجه به امکاناتی که وجود دارد می توان تمام بیماری های قلبی در کودکان را شناسایی کرد از جمله سی تی اسکن ،ام آر آی ،آنژیوگرافی و… تمام این موارد می تواند کمک قابل توجهی برای تشخیص بیماری های قلبی کودکان داشته باشد. درمان به موقع در این نوع از بیماری امری مهم است ،در صورتی که درمان به موقع برای این کودکان انجام شود ،می توان به طور صد در صد این بیماری و علائم همراه با آن را درمان کرد .
علائم بیماری قلبی در کودکان
علائم بیماری قلبی در کودکان میتواند متفاوت و گاهی نامحسوس باشد. برخی از نشانههای مهم شامل تنفس سریع یا سختی در تنفس، خستگی زودرس هنگام بازی یا فعالیتهای روزانه، رنگپریدگی یا پوست آبی رنگ به ویژه در اطراف لبها و ناخنها، تعریق زیاد و تورم در ناحیه شکم، پاها یا دور چشمها است. اگر کودکی دچار مشکلات تغذیهای یا وزنگیری نامناسب باشد نیز ممکن است یکی از علائم بیماری قلبی باشد. توجه والدین به این علائم و مشورت با پزشک میتواند به تشخیص زودهنگام و درمان موثر کمک کند.
کبودی در دست ها و پاها
اگرچه کبودی مختصر در انتهای دست ها و پاها اغلب ناشی از سرماست و معمولا نگران کننده نیست ،بعضی از شیر خوران مبتلا به بیماری های مادرزادی قلب ،در روز های اول بعد از تولد دچار کبودی می شوند که در اغلب موارد با افزایش سن شدت این کبودی به مراتب افزایش پیدا می کند.
یکی دیگر از علائم بیماری مادرزادی قلب در شیر خواران تنگی نفس یا افزایش تعداد تنفس است که معمولا در زمان تغذیه تعداد تنفس بازهم افزایش پیدا می کند.
خستگی زودرس
خستگی زودرس نیز از علائم بیماری مادزادی قلبی است . اغلب شیر خوار به حدی خسته می شود که از ادامه شیر خوردن خودداری می کند و یا به خواب می رود ،به دلیل اینکه نوزاد سیر نمی شود به دلیل گرسنگی خیلی زود از خواب بیدار می شود.
وزن گیری نامناسب
یکی دیگر از علل این بیماری ،وزن گیری نامناسب است که می تواند به دلایل بسیاری رخ دهد و لازم است علت آن بر حسب شرایط هر بیمار مورد بررسی قرار گیرد.
بیشتر بخوانید => گلودرد در کودکان
بعضی از علائم بیماری های مادزادی قلب در کودکان ممکن است مشابه شیر خواران باشد ولی در کودکان یکی از علائم شایع تنگی نفس در زمان فعالیت است ،به طوریکه این بیماران نمی توانند همانند همسالان خود به فعالیت های ورزشی ادامه دهند .
درد قفسه سینه
این درد معمولا در زمان فعالیت کودک اتفاق می افتد ،البته در کودکان برخلاف بزگسالان مبتلا به بیماری قلبی درد قفسه سینه شایع نیست و در صورت وجود معمولا علت غیر قلبی دارد .
تپش قلب
تپش قلب نیز از علائم بیماری های قلبی کودکان است که بیشتر در زمان فعالیت تشدید می شود .
تعریق زیاد
این مورد نیز می تواند از علائم بیماری های مادرزادی قلبی در کودکان باشد . کودک مبتلا به بیماری های قلبی ممکن است یک یا چند نوع از علائم ذکر شده به طور همزمان در کودک وجود داشته باشد.
لازم به ذکر است که در صورتی که هیچ کدام از علائم ذکر شده در کودک وجود نداشت،نمی تواند رد کننده بیماری های قلبی باشد ،لازم است تا معاینات لازم نزد متخصص اطفال به طور منظم انجام شود . اکثر کودکان مبتلا به بیماری های مادرزادی کودکان در مرحله اول هیچ گونه علائمی ندارند و زمانی که به علت های دیگر همانند سرماخوردگی به متخصص اطفال مراجعه می کنند ،به بیماری آن ها پی برده می شود .
عامل ژنتیک در بیماری قلبی
ژنتیک مهمترین عامل این بیماری است. گاهی برخی از کودکان به طور ژنتیکی دارای سابقه ابتلا به بیماری های قلبی می باشد ،اگر در خانواده ای دو نفر درگیری بیماری قلبی داشته باشد، برای بچه سوم ممکن است تا 20 برابر شانس ابتلا به بیماری قلبی افزایش یابد.
علل بیماری قلبی در کودکان
از جمله عللی که سبب بروز بیماری های قلبی در کودکان می شود به شرح زیر است :
نقایص مادرزادی قلب
این نوع نقصها از زمان تولد وجود دارند و میتوانند شامل مشکلات ساختاری مانند سوراخ در دیواره قلب یا ناهنجاری در دریچههای قلب باشند. این نقایص ممکن است به دلیل مشکلات ژنتیکی یا عوامل محیطی در دوران بارداری ایجاد شوند.
عفونتهای خاص
برخی از عفونتها مانند تب روماتیسمی یا عفونتهای ویروسی مانند ویروس کوکساکی میتوانند به قلب آسیب برسانند و منجر به بیماری قلبی در کودکان شوند.
بیماریهای مزمن
بیماریهایی مانند فشار خون بالا یا دیابت، حتی در کودکان، میتوانند بر قلب تاثیر بگذارند و خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهند.
بیماریهای ژنتیکی
برخی از بیماریهای ژنتیکی نادر میتوانند عملکرد قلب را تحت تاثیر قرار دهند. این بیماریها ممکن است باعث مشکلات در عضلات یا ساختار قلب شوند.
عوامل محیطی و بارداری
عوامل مانند مصرف داروهای خاص، مصرف الکل یا مواد مخدر توسط مادر در دوران بارداری، قرار گرفتن در معرض برخی مواد شیمیایی بر سلامت قلب جنین تاثیر می گذارند.
توجه به این علل و انجام معاینات منظم میتواند به تشخیص زودهنگام و درمان موثر بیماریهای قلبی در کودکان کمک کند.