بلوغ زودرس در دختران

بلوغ زودرس در دختران

بلوغ زودرس در دختران زمانی است که دختر شما قبل از 8 سالگی اولین علائم بلوغ را نشان می دهد. این می تواند طبیعی باشد، اما ممکن است نیاز به ارزیابی توسط متخصص غدد اطفال داشته باشد. بلوغ طبیعی زمانی است که بدن کودکان شروع به رشد کرده و تبدیل به به بدن یک بزرگسال می شود. دختران معمولاً بین 8 تا 13 سالگی شروع به بلوغ می کنند. هنگامی که دختر شما شروع به بلوغ می کند، غدد جنسی (تخمدان) و غدد فوق کلیوی (غده هایی که در بالای کلیه ها قرار دارند) هورمون ترشح می کنند.

دلایل بلوغ زودرس در دختران

 این هورمون ها اولین نشانه های بلوغ را ایجاد می کنند که عبارتند از رشد سینه، بوی بد بدن، موهای زیر بغل، موهای ناحیه تناسلی و آکنه (جوش). با گذشت زمان، دختران بعداً علائم دیگر بلوغ، مانند جهش رشد و به دنبال آن شروع دوره های قاعدگی را نشان می دهند.

بلوغ طبیعی در دختران چگونه است؟

بلوغ معمولاً در دختران بین 8 تا 13 سال شروع می شود. اولین شواهد بلوغ رشد سینه است. اغلب دختران معمولاً در عرض 2-1 سال پس از شروع رشد سینه‌ها، عادت ماهانه خود را شروع می‌کنند.  معمولاً دختران در طی 1-2 سال اول پریودهای نامنظم دارند، زیرا بدن آنها با چرخه منظم قاعدگی سازگار می شود.

انواع بلوغ

2 نوع بلوغ وجود دارد که کل فرآیند بلوغ را تشکیل می دهد. اینها هستند:

  • بلوغ آدرنال

این زمانی است که غدد آدرنال هورمون‌هایی تولید می‌کنند که اولین نشانه‌های بلوغ از جمله بوی بدن، موهای ناحیه تناسلی، موهای زیر بغل و آکنه را ایجاد می‌کنند.

  • بلوغ غدد جنسی

این زمانی است که غده هیپوفیز (غده کوچکی در مغز که سایر غدد بدن را کنترل می‌کند) هورمون‌هایی می‌سازد که به غدد جنسی (تخمدان‌ها) می‌گویند هورمون‌های استروژن و پروژسترون را بسازند. این هورمون ها مسئول رشد سینه و رحم، شروع دوره ماهیانه و افزایش قد هستند.

دلایل بلوغ زودرس در دختران چیست؟

علل بلوغ زودرس آدرنال و بلوغ زودرس غدد جنسی متفاوت است.

بلوغ زودرس آدرنال: گاهی اوقات بلوغ اولیه آدرنال طبیعی است. در موارد دیگر، مشکل در غدد فوق کلیوی می تواند باعث بلوغ زودرس آدرنال دختر شما شود.

بلوغ زودرس جنسی: 2 نوع بلوغ زودرس جنسی وجود دارد که علل مختلفی دارند. اینها هستند:

  • بلوغ وابسته به گنادوتروپین

این نوع بلوغ به دلیل ساخت هورمون های FSH و LH توسط غده هیپوفیز ایجاد می شود که تخمدان ها را برای ساختن استروژن تحریک می کند. دلیل این نوع بلوغ زودرس هنوز مشخص نیست اما می تواند ناشی از تومورها، تشعشع یا ضربه در سیستم عصبی مرکزی باشد یا می تواند ایدیوپاتیک باشد.

  • بلوغ مستقل از گنادوتروپین

این نوع بلوغ به دلیل کار خود به خودی تخمدان ها یا قرار گرفتن در معرض دارو یا محصولات حاوی هورمون ایجاد می شود.

تشخیص بلوغ زودرس در دختران

پزشک همچنین تاریخچه رشد دختر را در 1-2 سال گذشته بررسی می کند تا علائم رشد سریع را شناسایی کند. پزشک همچنین ممکن است از اشعه ایکس دست برای ارزیابی رشد استفاده کند.

در صورت لزوم، ممکن است از سونوگرافی لگن یا اسکن مغزی MRI نیز استفاده شود و در صورت مشاهده هر گونه ناهنجاری، پزشک بیمار را پیگیری خواهد کرد. اگر علت بلوغ زودرس مشخص نباشد، ممکن است یک معاینه فیزیکی برای آزمایش سطح هورمون های آزاد شده از غده هیپوفیز انجام شود.

 اگر این سطوح هورمونی بالا باشد، برای جلوگیری از ترشح هورمون های غده هیپوفیز از داروهای تزریقی استفاده می شود. این دارو تا زمانی که دختر به سن 12-14 سالگی برسد هر 4 هفته یکبار تجویز می شود.

درمان بلوغ زودرس در دختران

درمان بلوغ زودرس در دختران

نوع درمان پزشکان بستگی به نوع بلوغ اولیه کودک و علت آن دارد. اگر دختر شما بلوغ آدرنال زودرس داشته باشد، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد، اما در صورتی که اضافه وزن دارد و بلوغ آدرنال زودرس دارد، کاهش وزن می تواند به کند کردن بلوغ کمک کند. در صورتی که بلوغ ناشی از افزایش هورمون باشد، می‌توانیم برای کاهش سطح هورمون به او دارو بدهیم.

اگر دختر شما بلوغ زودرس غدد جنسی داشته باشد و به کندی و بدون علت جدی اتفاق بیفتد، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد. اگر بلوغ غدد جنسی به دلیل سطح هورمون بالا باشد، می‌توانیم برای کاهش سطح هورمون تا رسیدن به سن مناسب بلوغ به او دارو بدهیم. این می تواند به دختر شما کمک کند تا به قد طبیعی بزرگسالان برسد و بیشتر شبیه سن واقعی خود باشد.

چگونه می توانم به دخترم در بلوغ زودرس کمک کنم؟

می توانید به دختر خود اطمینان دهید که این تغییرات با سایر کودکان تفاوتی ندارد اما کمی  زودتر اتفاق می افتند. لازم است که شما برای گوش دادن و پاسخ دادن به سؤالات و نگرانی های وی وقت بگذارید. همچنین رفتاری متناسب با سن وی داشته باشید، این می تواند به افزایش عزت نفس وی کمک کند.

بلوغ زودرس در دختران سبب بروز چه مشکلاتی می شود؟

بلوغ زودرس به دلیل ترشح زودهنگام هورمون های جنسی زنانه می تواند 2 مشکل عمده برای دختران ایجاد کند:

  1. کوتاهی قد: در دوران کودکی و نوجوانی، دختران به دلیل هورمون های جنسی زنانه به سرعت رشد می کنند. دخترانی که بلوغ زودرس را تجربه می کنند معمولاً در سنین پایین به دلیل رشد سریع استخوان از همسالان خود بلندتر هستند.

 با این حال، این می تواند باعث می‌شود که رشد آنها در سنین پایین‌تر متوقف شود و در نتیجه در بزرگسالی نسبتاً کوتاه قد باشند.

  • مشکلات عاطفی: دخترانی که بلوغ زودرس دارند بدنی بالغ، اما ذهنی نابالغ دارند. آنها ممکن است از بزرگ شدن سینه های خود خجالت بکشند در حالی که همسالان خود هیچ تغییر فیزیکی ندارند.

 این ترکیب بدن بالغ اما ذهن نابالغ می تواند منجر به برخوردهای جنسی زودهنگام و بارداری ناخواسته شود. همچنین مراقبت از بهداشت شخصی برای برخی از دختران می تواند دشوار باشد.

سوالات متداول در مورد بلوغ زودرس در دختران

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *