آنفلوآنزا
آنفلوآنزایک بیماری ویروسی است که عموما در ماه های زمستان رخ می دهد . وقتی بیماری در فصل زمستان سالیانه اتفاق می افتد به انفلوآنزا فصلی معروف است . گاهی هم همه گیری ایجاد می شود که معمولا ممکن است هر 30 تا 40 سال یکبار این همه گیری اتفاق بیفتد.
اخیرا یک همه گیری بزرگ آنفلوآنزای نوع HINI در دنیا به وقوع پیوست . انفلوآنزا معمولا یک بیماری خود محدود شونده است که در طی یک تا دو هفته از شروع بیماری کاملا برطرف می گردد . اما در بیمارانی که به ضعف سیستم دفاعی بدن دچار هستند و یا بیمارانی که به بیماری زمینه ای مثل مشکل قلبی عروقی ،بیماری های ریوی (آسم ، فیبروزکیستیک ) ،چاقی دچار هستند ، آنفلوآنزا بیماری سخت با عوارض خطرناک خواهد داشت.
همچنین سالمندان (سن بالاتر از 65 سال ) ، کودکان و خانم های حامله نیز این بیماری منجر به عوارض می گردد .
انتقال و انتشار بیماری آنفلوآنزا
انتقال بیماری از طریق ذرات معلق در هوا و یا تماس مستقیم با بیمار اتفاق می افتد . وقتی ویروس وارد راه هوایی می شود به دیواره سلول های راه هوایی می چسبد و بیماری را ایجاد می کند .
از زمانی که فردی با فرد بیمار تماس پیدا می کند یا ذرات ویروس معلق در هوا را استشمام می کند بین یک تا سه روز طول می کشد تا علایم بیماری بروز کند .
علایم عمومی بیماری عبارتند از تب ، درد بدن ( به خصوص سر درد ) ،آب ریزش بینی ،گلو درد و سرفه و گاهی اسهال و استفراغ .
بیمارانی هم بعد از 4 تا 5 روز از شروع بیماری دچار عوارض بیماری مثل عفونت ریه (سینه پهلو )، برونشیولیت ،برونشیت ، اختلال شدید تنفسی ،در گیری عضله قلب ، انسفالیت (التهاب مغز ) و در نهایت بیماری عصبی خاص به نام سندرم گیلن باره می شوند .
درمان آنفلوآنزا
در بیمارانی که عوامل خطر (بیماری زمینه ای ،سن بالا ، کودکان سن پایین ،خانم های باردار ) را ندارند ، درمان به صورت تنها درمان علایم بیماری است .
در حقیقت تجویز مسکن و تب بر ،تامین مایعات مورد نیاز بدن و تغذیه مناسب کفایت می کند .
در بیمارانی که در معرض عوامل خطر هستند ،لازم است از دارو های ضد ویروس مثل اوسلتامیویر استفاده شود و این درمان ها برای 5 روز ادامه یابد .
معمولا تجویز آنتی بیوتیک ها در آنفلوانزا توصیه نمی شود ، مگر اینکه در طی بیماری ،بیمار مبتلا به عفونت میکروبی مثل سینوزیت حاد یا عفونت گوش میانی شود .
پیشگیری از آنفلوانزا
راه اصلی پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفلوانزا رعایت بهداشت فردی است ،کارهایی از قبیل شستشوی دستها ، مراقبت از انتقال در حین سرفه و استفاده از ماسک های دهانی از جمله موارد رعایت بهداشت فردی محسوب می شوند .
در مواردی که افراد در معرض بیماران مبتلا به آنفلوآنزای شدید هستند ،می توانند به صورت پیشگیرانه به مدت ده روز داروی ضد ویروس به تجویز پزشک مصرف کنند .
مفید ترین راه پیشگیری استفاده از واکسن آنفلوآنزا که بهتر است سالیانه در اواخر تابستان یا اوایل پاییز تلقیح شود .
- کمترین سنی که تلقیح واکسن توصیه می شود 6 ماهگی است .
- تا 8 و 9 سالگی در اولین سال بهتر است 2 نوبت واکسن تلقیح شود .
برخی مطالب مفید در سایت
با تشکر مدیریت سایت دکتر فرجی متخصص اطفال